Väsymys raskauden aikana

Väsymys raskauden aikana

Uupumus, velttous, horros, verkkaisuus - kutsut sitä miksi tahansa, suomeksi se on ihan vaan väsymystä. Tässä artikkelissa puhutaan siitä, mikä aiheuttaa väsymystä raskauden aikana ja mitä voit tehdä asialle.

Mikään ei kuulosta houkuttelevammalta tai itseasiassa tarpeellisemmalta kuin pujahtaa syvälle pehmeiden peittojen väliin ja ottaa pienet torkut. Kuulostaako tutulle? Jos kuulostaa, ole huoleti - on täysin normaalia tuntea olo väsyneeksi raskauden aikana. Väsymys voi olla erityisen voimakasta raskauden ensimmäisen kolmanneksen alussa ja uudelleen aivan loppu raskauden aikana. Tässä on muutama vinkki mitä voit tehdä asialle ja huomioita, milloin kannattaa mennä lääkäriin.

Onko äärimmäinen väsymys normaalia alkuraskauden aikana?
On täysin normaalia tuntea itsensä väsyneeksi ja jopa uupuneeksi raskauden ensimmäisten kuukausien aikana. Väsymys, jopa äärimmäinen väsymys, on ihan ensimmäisiä merkkejä raskaudesta, jota lähes kaikki naiset kokevat ensimmäisen kolmanneksen aikana. Se on myös hyvin normaalia raskauden loppuvaiheessa.

Miltä raskausuupumus tuntuu?
Normaali olosuhteissa väsymystä pidetään energian puutteena. Raskauden aikana saatat tuntea, ettet yksinkertaisesti pysty nousemaan aamulla. Tai toisaalta et malta odottaa, että tulisi ilta, että pääsisit nukkumaan. Sinusta saattaa myös tuntua siltä, että joudut raahautumaan paikasta toiseen siitä hetkestä kun heräät.

Kuinka aikaisin raskausuupumus alkaa?
Väsymys voi joillakin alkaa jo raskauden ensimmäisinä viikkoina. Jotkut naiset huomaavat raskauden uupumuksen jo viikon kuluttua hedelmöittymisestä. Vaikka väsymys yleensä paranee toisen raskauskolmanneksen alussa, se palaa usein viimeisellä kolmanneksella. 

Mistä raskausuupumus johtuu?
Raskaus on ikään kuin juoksisit maratonia kantaen mukanasi sellaista reppua, joka painaa hieman enemmän joka päivä. Toisin sanoen, se on todella kovaa työtä! Vaikka et ole tietoinen siitä, mitä kehosi tekee, se työskentelee kovemmin kuin koskaan, vaikka olet levossa.

Väsymyksen syyt alkuraskauden aikana
Ensimmäisen kolmanneksen aikana useat tekijät voivat aiheuttaa raskauden väsymystä, esimerkiksi 

  • Istukan rakentuminen. Koko ensimmäisen raskauskolmanneksen ajan kehosi muodostaa istukkaa, erityisesti raskautta varten valmistettua elintä, joka toimittaa vauvallesi ravinteita ja happea, joita tarvitaan kasvuun ja menestymiseen. Se on valtava tehtävä, joka kuluttaa kehosi energiaa.
  • Hormonit. Raskausuupumus johtuu suurelta osin lisääntyneestä progesteronihormonin tuotannosta, joka tukee raskautta ja lisää myöhemmin imetykseen tarvittavien maitorauhasten tuotantoa. Hormonimuutokset voivat myös aiheuttaa mielialan mullistuksia, ja raskauden tunnevuoristoradalla ajaminen voi olla väsyttävää.
  • Lisääntynyt verenkierto. Vaatimukset ylimääräisen veren luomisesta ja pumppaamisesta vauvan ravinteiden ja hapen toimittamiseksi voivat saada sinut tuntemaan olosi väsyneeksi.
  • Muut fyysiset muutokset. Aineenvaihduntasi kiihtyy, sykkeesi kiihtyy, verensokerisi ja verenpaineesi ovat alhaalla ja käytät enemmän ravinteita ja vettä – kaikki nämä voivat väsyttää sinua.

Ensimmäisen raskauskolmanneksen loppuun mennessä kehosi on luonut istukan ja tottunut hieman enemmän tapahtuneisiin hormonaalisiin ja emotionaalisiin muutoksiin, mikä tarkoittaa, että toinen kolmannes on yleensä hyvien energiatasojen aikaa.

Syitä väsymykseen kolmannella kolmanneksella
Raskauden alkuvaiheen väsymys voi palata isosti myöhemmin raskauden aikana. Kolmannen raskauskolmanneksen väsymys voi johtua esimerkiksi:

  • Kasvava masu. Vauvasi kasvaa nopeasti ja painat enemmän kuin koskaan aiemmin raskauden aikana. Kaikkien näiden kilojen kanssa liikkuminen voi olla uuvuttavaa.
  • Raskauden unettomuus ja muut oireet. Kasvava masusi ja muut raskausoireet, kuten närästys, selkäkipu ja levottomat jalat, voivat tehdä unesta vaikeampaa.
  • Lapsen saamisen stressi. Vauva-asioilla kuorrutettu elämäsi voi olla täynnä ostoslistoja, tehtäväluetteloita, vauvan nimilistoja ja muita päätöksiä. Se toki antaa paljon, mutta voi myös maksaa sinulle unta ja energiaa.
  • Moniajo. Lisää muut velvollisuudet. kuten työ ja muut lapset yhtälöön niin väsymys usein moninkertaistuu.


Voiko väsymys vahingoittaa vauvaani?
Suurimmalle osalle naisista väsymys raskauden aikana on täysin normaalia, eikä se vahingoita sinua tai vauvaasi. Loppujen lopuksi kehosi suorittaa valtavaa tehtävää luoda toinen ihminen, joten on täysin normaalia tuntea olonsa väsyneemmäksi. Vaikka sinä saatat ajatella, että kaadut väsymyksen vuoksi heti lattialle, vauvasi ei tunne mitään sellaista. 

Muistathan kuitenkin keskustella lääkärisi kanssa jos väsymyksesi on jossain vaiheessa raskautta todella vaikeaa ja jatkuvaa tai jos se tuntuu kestävän koko ajan. Joskus vaikea raskauden aikainen väsymys voi olla merkki vakavammasta sairaudesta, joka vaatii hoitoa.
 

Takaisin blogiin