Treeni raskauden aikana

Treeni raskauden aikana

On olemassa kaksi toisistaan 100% poikkeavaa mielipidettä kun puhutaan treenaamisesta raskauden aikana. Mielipide 1: Raskaana olevat ovat hauraita kukkasia, joiden ei pidä tehdä yhtään mitään. Mielipide 2: Mennään 100 -lasissa tai sitten ei mennä ollenkaan. Olet raskaana, et sairas! Turvallisen ja tehokkaan treenaamisen realismi löytyy varmasti jostain näiden kahden mielipiteen välistä. Ennen kun aloitat treenaamisen odotusaikana, käy ensin läpi alla olevat asiat. 

 

Älä kuuntele vaan kehoasi

Raskauden aikana kehossa tapahtuu paljon muutoksia. Usein odottava äiti ei kuitenkaan tiedä miten nuo muutokset vaikuttavat henkisesti tai fyysisesti. Odottava äiti on voinut kuulla lukemattomia kertoja: ”Kun kuuntelet vaan kehoasi niin tiedät missä omat rajasi ovat.” Mitä silloin tarkalleen ottaen pitäisi kuunnella? Luutavasti 9 odottavaa äitiä 10:stä ei oikein tiedä, mitä pitäisi kuunnella. Jos asetat stetoskoopin korvalle ja kuuntelet toisen henkilön keuhkoja, tiedätkö mitä sinun pitää kuulla, että voit todeta hänen keuhkojen olevan kunnossa? Juuri näin useimmat raskaana olevat naiset tuntevat kuunnellessaan kehoaan treenatessaan raskauden aikana. Luotettavan tiedon etsiminen ja ylipäätään se, että ottaa asioista selvää antaa mahdollisuuden tehdä oikeita valintoja terveyteen ja treenaamiseen liittyvissä asioissa sekä raskauden aikana että sen jälkeen. 

 

”Minä voin vs. minun pitää"

Jokaisella valinnalla on seuraus. Aivan kuten kaikissa elämän suurissa hetkissä, myös raskauden aikaisilla valinnoilla on suuri merkitys. Autoa ajaessa voi itse päättää laittaako turvavyön vai ei. Tottakai aikuinen ihminen voi ajaa ajaa autoa ilman turvavyötä, mutta kannattaako niin tehdä? Aikuinen ihminen voi myös syödä litran jäätelöä lounalla joka päivä, mutta onko se terveydelle hyvä vaihtoehto? Treenaaminen ja ylipäätään liikkuminen raskauden aikana ei eroa kahdesta edellä olevasta esimerkistä millään tavalla. Odottava äiti voi tottakai juosta maratonin kun on vko 39 raskaana. Raskausviikolla 35 voi seisoa käsillä ja käydä sauna joogassa kolme kertaa viikossa. Aikuisena ihmisenä odottava äiti tottakai voi tehdä kaikki nämä asiat, mutta kukaan terveydenalan asiantuntija, neuvola täti tai yksikään lääkäri ei varmasti suosittele sitä. Miksi? Koska jokaisella valinnalla on seuraus. 

 

Liikuntamuodon merkitys

On olemassa odottavia äitejä, jotka ovat urheilleet koko elämänsä ja niitä äitejä, jotka eivät ole tehneet elämässään minkäänlaista harjoittelua. Yksi suurimmista väärinkäsityksistä on se, ettei harjoittelun määrään tai tapaan tarvitse tehdä mitään muutoksia raskauden aikana. 

Olipa kuinka kokenut urheilija tahansa, tosiasia on se, että moni raskauden myötä tuleva fyysinen muutos ei ole kiinni siitä kuinka paljon elämässä on aikaisemmin treenannut. On tärkeää pitää mieli avoimena juuri tässä elämän vaiheessa ja ymmärtää, että liikunnan muodon muuttaminen ja sen skaalaaminen juuri tähän elämäntilanteeseen sopivaksi ei tee heikkoa tai missään nimessä vähempää. Päinvastoin, se tekee fiksún ja omaa kehoa sekä masussa asuvaa vauvaa kunnioittavan äidin. 

 

Väliaikainen elämänvaihe

Raskauden aikana naisen vartalo muuttuu paljon. Joskus odottavasta äidistä voi tuntua, että ei koskaan enää pysty kontrolloimaan omaa kehoa ja tunteitaan. Kaikenlaiset tunteet ovat mahdollisia - ja sallittuja. Vaikka odotusaika voi tuntua ikuisuudelta, kannatta kuitenkin muistaa, että se ei ole pysyvää. Odotusaika kestää vain kymmenen kuukautta. Se ei ole vain erityinen ajan jakso elämässäsi vaan myös ajanjakso, kun kaikki päätöksesi vaikuttavat suoraan - ei vaan odottavaan äitiin, vaan myös kauniiseen ja ihanaan masussa kasvavaan vauvaan. 

 

Huomioitavaa

Jokaisen odottavan äidin ja pienen pian syntyvän vauvan turvallisuuden vuoksi ei kannata tehdä mitään treenejä ilman neuvolan tai hoitavan lääkärin lupaa. Loppujen lopuksi jokainen odottava äiti vastaa itse siitä, että harjoitusohjelma ja -muoto on juuri itselle sopiva. 

 

Älä tee näin

  1. Älä treenaa oman jaksamisesi äärirajoilla. 
  2. Älä vertaa omaa kuntoasi ja tuloksia muihin. Tämä on sinun raskautesi ja sinun treenisi. 
  3. Älä liiku tosi kuumalla helteellä. 
  4. Älä syö kahden edestä. Tarvitset kyllä ruokavalioosi normaalia enemmän kaloreita, mutta et niin paljon että söisit kahden edestä. 
  5. Älä pidätä hengitystäsi treenin aikana. 
  6. Älä aloita mitään uutta dieettiä raskauden aikana. 
  7. Älä treenaa sellaisilla välineillä, jotka voivat pudota päällesi tai joiden päältä sinä voit pudota. 

 

Tee näin

  1. Juttele treenaamisesta neuvolassa ja hoitavan lääkärin kanssa.
  2. Muuta ajattelutapaasi tätä uutta ja ainutlaatuista elämän vaihetta varten. 
  3. Lopeta treeni välittömästi ja ota yhteyttä lääkäriin jos sinulla on: huimausta, hengenahdistusta, veristä vuotoa, rintakipuja, turvotusta tai kivuliaita sipistuksia treenin aikana. 
  4. Pidä huolta, että juot riittävästi vettä
  5. Muokkaa treeniä sopivaksi juuri sinun kehollesi. 
  6. Syö terveellisesti
Takaisin blogiin